Google+

Lingurarul – Mark Tudose

De fiecare dată când se iveşte ocazia de a trece prin Sighişoara, ne oprim cu cel mai mare drag. Vizitele noastre au devenit precum un ritual, urmăm aceiaşi paşi de fiecare dată, urcăm la cetate şi ne pierdem pe străduţele înguste în căutarea ineditului. E ceva magic acolo, poate că sunt locurile, poveştile sau oamenii. Era imposibil să nu găsim ceea ce căutam. Am întâlnit un om, o poveste şi un loc, ce urmează, rămâne de vazut.

Se numeşte Mark Tudose şi a venit din Bucureşti la Sighişoara să ne spună poveşti, nu orice fel de poveşti, ci despre noroc, dragoste, înţelepciune, frumuseţe, putere şi siguranţă. Poveştile lui nu sunt scrise, ci sunt sculptate în lemn, iar pe măsură ce îi asculţi povestea, ea prinde forma unei linguri.

Lingurar, mestesugar, documentar

Mark Tudose este cunoscut pe patru continente sub pseudonimul The Spoonman, şi pe bună dreptate, el nu creeaza doar linguri, ci şi povesti – “orice lucru din lumea asta care nu are o poveste este neterminat, este incomplet”. Fiecare lingură are pe coadă sculptat un simbol căruia îi este atribuită o poveste tradiţională românească, fie că este vorba despre înţelepciune reprezentată de simbolul bufniţei, despre putere reprezentată de simbolul şarpelui sau despre noroc reprezentat de simbolul berzei.

lingurar, mestesugar, documentar, linguri,atelier

Documentarul l-am filmat la începutul lunii iulie, 2013. Am fost primiţi cu braţele deschise şi cu o mulţime de poveşti, poveşti despre viaţă, iubire, meşteşug, entuziasm, sacrificii, chiar şi despre marketing. Fiecare colţisor din casă era presărat cu rumeguş şi unelte de tot felul. Sculptează lemnul cu entuziasm oricând şi oriunde. A început să sculpteze în cetatea din Sighişoara, sub privirile trecătorilor, dar poveştile sale îl făceau reamarcat, de necontestat

lingurar, documentar mestesugar,atelier,munca

Atelierul se află la 7 minute de Sighişoara, la Ţopa. Acolo am găsit o oază de linişte într-o căsuţă autentică românească, din chirpici. Căsuţă este o adevarată comoară, cu mobilier tradiţional, obiecte, fotografii şi acte vechi de prin 1800, chiar şi cu potruri tradiţionale păstrate cu grijă în dulap. Lângă fereastră se află spaţiul de lucru cu unelte create de Mark şi bunicul său, linguri terminate şi neterminate, toate aşteaptând să fie expuse în galeria sa din Sighişoara. Filmarea a durat cam…10 linguri. Eram cu un ochi la cameră, cu celălalt la mâinile sale, iar cu urechile ciulete la poveştile lui Mark. Era incredibil să vezi cât de repede sculpta lemnul.

documentar mestesugar, lingurar,munca, atelier

Ceea ce am apreciat la Mark Tudose, pe lângă faptul că e un meşteşugar de excepţie, mai este şi un foarte bun orator, plin de imaginaţie şi extrem de creativ. El are încredere în continuitatea meşteşugului românesc şi îşi doreşte să îl promoveze alături de soţia sa, care îi împărtăşeşte aceeaşi pasiune.

documentar mestesugar, mark si sotia

“Făcând un lucru din plăcere şi pasiune, la un moment dat, practic, nu simţi că munceşti. O faci, pur şi simplu.”

Mulţumim talentatei familii Tudose, atât pentru timpul dedicat realizării documentarului, cât şi pentru poveştile şi momentele dintre filmări!

Text: Brindusa Inocan

FacebookTwitterGoogle+

10 Comments

 1. Fascinaţia Meşteşugului prezintă documentarul “Lingurarul – Mark Tudose” | Modernism · November 11, 2013 Reply

  […] de documentare continuă cu prezentarea lingurarului Mark Tudose. Mark a venit din Bucureşti la Sighişoara să ne spună poveşti, nu orice fel de poveşti, ci […]

 2. Andreea · November 12, 2013 Reply

  Foarte frumoase fotografiile si filmare!

 3. VIDEO: Povestea lingurarului Mark Tudose | Romania Pozitiva · November 12, 2013 Reply

  […] de documentare a ajuns la numărul 4 şi continuă cu prezentarea lingurarului Mark Tudose. Mark a venit din Bucureşti la Sighişoara să ne spună poveşti, nu orice fel de poveşti, ci […]

 4. Aura · November 12, 2013 Reply

  Ma bucur ca v-am descoperit! Oamenii pe care i-ati prezentat pana acum, dar si povestile lor sunt o adevarata inspiratie.

 5. Breslo :: Breslog — Linguri cu poveşti · November 19, 2013 Reply

  […] Seria de documentare a ajuns la numărul 4 şi continuă cu prezentarea lingurarului Mark Tudose. […]

 6. Nicoleta · May 11, 2014 Reply

  Felicitari pentru articol . O frumoasa poveste de viata care are ca protagonisti o familie frumoasa si fericita . Bravo lor .

Leave a Reply